مالیات یا Tax چیست؟
مالیات چیست؟ احتمالا شما نیز مثل اغلب افراد بارها این سوال را از خود پرسیدهاید. اما واقعا مالیات چیست و چرا باید پرداخت شود؟
مالیات هزینه ای اجباری و یا نوعی خراج است که از افراد حقیقی و حقوقی دریافت می شود و توسط یک نهاد دولتی -اعم از محلی، منطقه ای یا ملی- برای تامین مالی فعالیت های دولت و یا هزینه های مختلف عمومی بر آن ها اعمال می شود.
مالیات از مهم ترین منابع تامین سرمایه های لازم برای عمران و آبادانی هر کشور می باشد.
فرار از مالیات و پرداخت نکردن آن و یا مقاومت در برابر پرداخت مالیات، طبق قانون تمامی کشورها مجازات در پی دارد.
در اقتصاد ، مالیات بر عهده هر کسی است که بار مالیات را پرداخت می کند، خواه این واحد عملیاتی باشد، مانند کسب و کار ها و یا مصرف کنندگان نهایی کالا های تجاری.
درک مالیات:
برای کمک به تامین بودجه خدمات عمومی و ایجاد و نگهداری زیرساختهای مورد استفاده در کشور، دولت از افراد حقیقی و حقوقی مالیات می گیرد. مالیات جمع آوری شده برای بهبود اقتصاد کشور و همه افراد ساکن در آن استفاده می شود.
در ایالات متحده و بسیاری از کشور های جهان، مالیات به نوعی پول دریافت شده توسط متولیان مالیاتی گفته می شود، این پول می تواند درآمد حاصل از حقوق باشد یا سود حاصل از افزایش سرمایه گذاری، سود سهام دریافتی به عنوان درآمد اضافی، پرداختی برای کالا ها و خدمات و غیره می باشد.
درصدی از مالیات و یا پول گرفته شده به دولت بازگردانده می شود، پرداخت مالیات با نرخ های تعیین شده توسط دولت اجباری است و بیشتر دولت ها از آژانس یا دپارتمان برای جمع آوری مالیات استفاده می کنند.
مالیات در ایران به دو دسته زیر تقسیم می شود
۱. مالیات های مستقیم
اگر پرداخت کننده مالیات یک نفر باشد مالیات از نوع مستقیم است که خود به دو دسته مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم می شود.
۱.۱. مالیات بر درآمد
درصدی از درآمد فردی که به دولت ارائه می شود. مالیات بر درآمد نوعی از مالیات است که دولت ها بر درآمد حاصل از مشاغل و افراد تحت صلاحیت خود وضع می کنند، طبق قانون، پرداخت کنندگان مالیات باید سالانه اظهار نامه مالیات بر درآمد را برای تعیین تعهدات مالیاتی خود ارائه دهند. مالیات بر درآمد یکی از مهم ترین انواع مالیات به شمار می رود و منبع درآمد دولت هاست. آز آنها برای تامین بودجه خدمات عمومی، پرداخت تعهدات دولت و تهیه کالا ها برای شهروندان استفاده می شود. مالیات بر درآمد به چند دسته تقسیم می شود.
• مالیات بر درآمد املاک:
مالیات بر املاک مبلغی است که سالانه یک مالک زمین بر اساس ارزش و دارایی های ملکی خود به دولت و یا شهرداری منطقه پرداخت می کند. این ملک شامل کلیه ی املاک و مستعغلات مشهود خانه وی ساختمان اداری و املاکی که به دیگران اجاره داده است می باشد.
• مالیات بر درآمد مشاغل:
درآمدی که شخص حقیقی از طریق اشتغال کسب می کند ، پس از کسر معافیت ها ، هزینه ها و استهلاکات ، مشمول این نوع مالیات است . این نوع مالیات را اشخاصی که به اصطلاح کسبه، اصناف پیشه وران و صنعت گران نامیده می شوند پرداخت می نمایند.
• مالیات بر درآمد حقوق:
مالیات بر حقوق بخشی از درآمد افراد شاغل و حقوق بگیری است که برای ان ها بیمه تامین اجتماعی نیز صادر گردیده باشد. این افراد باید بخشی از حقوق خود را به اداره مالیات به عنوان مالیات حقوق بپردازند.
• مالیات بر درآمد کشاورزی: کلیه فعالیت های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و غیره طبق ماده ۸۱ در چهارچوب سنتی و روستایی و با درآمد کمتر از میزان اعلامی توسط دولت از پراخت مالیات معافند.
• مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی:
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی یا به عبارتی مالیات بر درآمد شرکت ها از جمله مهمترین پایه های مالیاتی در سراسر جهان است که بخش قابل توجهی از درآمدهای مالیاتی دولت ها را تامین می کند. ایران نیز که چند سالی است در مسیر رهایی از اقتصاد نفتی می کوشد، بخشی از درآمدهای مالیاتی خود را از مالیات بر اشخاص حقوقی و شرکت ها تامین می کند.
• مالیات بر درآمد های اتفاقی:
درآمد نقدی و یا غیر نقدی که شخص حقیقی یا حقوقی به صورت بلاعوض و یا از طریق معاملات محاباتی و یا به عنوان جایزه یا هر عنوان دیگر از این قبیل تحصیل مشمول مالیات اتفاقی می باشد.
۲. مالیات بر دارایی
میزان پولی که از ثروت و دارایی شخص معدی (مسئول پرداخت مالیات) دریافت می کنند که به دو دسته تقسیم می شود.
• مالیات بر ارث:
مهم ترین نوع مالیات، مالیات بر ارث است. مالیات بر ارث مالیاتی است که از اموال و دارایی های شخص که پس از فوت وی باقی می ماند دریافت می شود.
• مالیات حق تمبر:
یکی از انواع مالیات های مستقیم است که به وسیله الصاق و ابطال تمبر روی اسناد و اوراق بهادار، از شخص متقاضی دریافت می گردد این امر به دلیل به رسمیت شناختن اسناد صورت می گیرد.
۲. انواع مالیات های غیر مستقیم
در مالیات غیر مستقیم پرداخت کننده مالیات یک شخص خاص نیست، مالیات غیر مستقیم انواعی دارد که عبارتند از:
۱.۲- مالیات فروش
مالیاتی که از کالا ها و خدمات خاصی دریافت می شود، مالیات فروش مالیات مصرفی است که دولت برای فروش کالا و خدمات وضع می کند. این مالیات در محل فروش اخذ می شود و توسط خرده فروش جمع می شود و به دولت تعلق می گیرد.
۲.۲- تعرفه
مالیات کالا های وارداتی با هدف تقویت مشاغل داخلی وضع شده است، تعرفه مالیاتی است که توسط دولت برای کالا ها و خدمات وارداتی از کشور های دیگر وضع می شود و هدف آن کاهش مطلوب واردات و یا رقابت کمتر کالا ها با خدمات داخلی است. امید دولت این است که هزینه اضافه شده کالاهای وارداتی را بسیار مطلوب کند.
۳.۲- مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده (VAT) مالیاتی است که در چند سال اخیر توسط دولت وضع شده و از فعالان کسب و کار از مرحله تولید تا توزیع، اخذ می شود. مالیات بر ارزش افزوده به سه دسته: مصرفی، درآمدی، تولیدی تقسیم می شود.
دیدگاهتان را بنویسید